Wednesday, March 16, 2016

Sarajevska musaka


Sastojci: 
  • 1,2 kg crnih patlidžana, 
  • 200 g mljevenog goveđeg mesa, 
  • 120 g masnoće, 
  • 1 paradajz ili malo ukuhanog paradajza, 
  • malo mljevene paprike, 
  • malo soli i bibera, 
  • 120 g luka, 
  • 400 ml kiselog mlijeka, 
  • malo mesnog temeljca

Priprema: 

Patlidžane očistite i izrežite na kolutove, posolite ih i pustite da odstoje neko vrijeme kako ne bi bili gorki. Potom ih ocijedite i pažljivo operite. Luk očistite i usitnite, a pola masnoće stavite u tavu da se zagrije. U tavu dodajte luk i mljeveno meso, pa ih posolite i pobiberite. U drugoj posudi rastopite ostatak masnoće pa dodajte paradajz i patlidžane, te i njih propržite, tako da porumene sa obje strane. Pred sam kraj prženja dodajte malo mljevene paprike. U duboku šerpu stavite sloj patlidžana, sloj mesa i tako redom dok ne potrošite sve sastojke. Musaku bi trebalo završiti slojem patlidžana. Ovako pripremljenu musaku prelijte sa temeljcem i stavite na laganu vatru da se dinsta. Nakon sat vremena dinstanja, musaku stavite da se zapeče u pećnici koju ste prethodno zagrijali. Prije posluživanja prelijte je kiselim mlijekom.

No comments:

Post a Comment

Author