Sastojci
- 500 g brašna
- 2 jajeta
- 500 g mljevenog mesa
- 1 glavica crvenog luka
- 2-3 režnja bijelog luka
- 1 šolja kiselog mlijeka ili pavlake
- soli i bibera po želji
- masnoća - rastopljen maslac
- 1 kašičica aleve paprike
- Kao prvo potrebno je prosijati brašno kako bi se uklonile nečistoće, dodati sol po želji, zatim jaja i žumanjak pa dodavajući vodu i ulje umijesiti tijesto.
- Tijesto zamotati u celofan i ostaviti u hladnjaku oko pola sata.
- Dok tijesto stoji u hladnjaku – pripremite meso. Dodajte mesu malo vode, posolite i popaprite po želji, i dodajte sitno narezani luk (ako možete naribani ili usitnjeni u multipraktiku) te sve dobro pomiješajte. Ostaviti tako začinjeno meso da ostoji 20 minuta.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i na dobro pobrašnjenoj podlozi oblikujte tijesto u oblik velikog pravokutnika, preporučavamo da tijesto bude debljine od 2 do 3 mm. Rezačem (za pizzu, nožem ili nečim sličnim) režite kocke veličine cca 7×7 cm.
- Stavite cca 2-3 litre vode u lonac da zakipi. U vodu stavite malo soli i ulja.
- Na sredinu svake kocke stavite pripremljeno meso. Količinu procijenite tako da možete “preklopiti” kocku tijesta u trokut. Prije zatvaranja kocke u trokut rub premažite bjelanjkom (koji je ustvari ljepilo za tijesto.
- Kada voda u loncu zakipiti spustite klepe na 3-4 minute u uzavrelu slanu vodu. Pazite da ne bude natrpano puno klepa. Preporučavamo da stavljajte 5 po 5 komada, ili ovisno o širini lonca. Kad isplivaju na površinu pustite ih još minutu da plivaju, a onda ih izvadite šupljikavom žlicom kako bi voda ostala u loncu.
Postoji više načina posluživanja, odnosno finalne pripreme klepa, od kojih smo probali 3 (za početak usitnite češnjak i izmiješajte ga s vrhnjem):
a) Na tavici zagrijati maslac, dodajte jednu po jednu klepu, lagano dolijevajte po malo vode u kojoj su se klepe kuhale. Nakon 5 minuta pirjanja (pripazite da ne zagore) dodajte 2-3 žlice vrhnja (s češnjakom) na svaku, po želji i mljevenu slatku crvenu papriku.b) Drugi način je da ugrijete rernu na cca 180 stupnjeva celzijusa, posložite klepe u maslacem dobro namazani pekač ili protvan, zalijte s vrhnjem (s češnjakom) i pospite s mljevenom paprikom. Pecite cca 15-20 minuta.c) Treći način je da klepe koje ste izvadili iz kipuće vode poslužite na tanjure i premažite s vrhnjem (s češnjakom, odnosno bijelim lukom) i pospite mljevenom crvenom paprikom.
No comments:
Post a Comment