Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 kašike kvasca
- 250 ml mlijeka
- 1 kašika šećera
- 1 čajna kašika soli
- cujrukotica (crne sjemenke)
Priprema:
- Kvasac pomiješati sa šećerom i uz malo toplog mlijeka staviti da uskvasa.
- Brašno i sol prosijati, dodati kvasac i sa preostalim mlijekom i vodom zakuhati tijesto. Dobro uraditi rukama, uvijek povlačeći rukom sa vanjske strane tijesta prema unutrašnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano tijesto.
- Ostaviti tijesto da naraste duplo a zatim prekuhati, te ponovo ostaviti da nadolazi oko pola sata.
- Na dobro pobrašnjenu površinu tijesto polagano staviti i bez prekuhavanja podijeliti na 6 dijelova. Rukom zatim lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo-krajeve somuna i polagano početi razvlačiti.
- Bitno da somun razvlačite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Možete u jednoj držati somun a drugom razvlačiti.
- Malom čačkalicom za ražnjice, predhodno namočenoj u vodu na somunu praviti rombove, malo somun umiti sa vodom i posuti preko curukoticu.
- Rernu zagrijati na 250 stupnjeva i somune peći 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni) dok ne porumene. Somuni se napušu i to je znak da su gotovi.
No comments:
Post a Comment