Dolma je povrće punjeno smjesom mljevenog mesa i riže, a možete puniti sve što volite: tikvice, paprike, rajčice, listove raštike, luk, patlidžan
U nastavku donosimo recept za "dolmu od paprike" , odnosno punjene paprike sa mljevenim mesom
Osnovne namirnice za dolmu od paprika
- 1 kg mljevenog junećeg ili goveđeg mesa
- 20-30 paprika (zavisno od veličine)
- 200 g riže (bijele, okruglo zrno)
- 1 mrkva srednje veličine
- 2glavice crvenog luka
- 1 glavica bijelog luka
- 1 svežanj peršuna
- 2jaja
- 1 svjež paradajz
- 1/2 litre paradjz sosa
- Vegeta
- biber (sitni i u zrnu) i sol
- crvena paprika slatka i ljuta
- ulje
- voda
- 2 kašike brašna (za zapršku)
Priprema Dolme od paprika
- Paprike očistiti, oprati i staviti da se ocijede.
- Izmiješati smjesu od mljevenog mesa, sjeckanog crvenog i bijelog luka, sjeckane mrkve i peršuna, umućenih jaja, oprane riže, isjeckanog paradajza i začina.
- Sve dobro rukama izmiješati i ostaviti da stoji desetak minuta.
- Napuniti paprike i slagati ih u duboku šerpu, u koju ste prethodno stavili ulja. Paprike treba slagati jednu do druge kako bi se izbjegle eventualne praznine. Ako je šerpa manja, onda će vam paprike ići i u drugi red. Dobro bi bilo da i u drugom redu bude paprika onoliko da nema slobodnog prostora između njih.
- Kad su sve paprike napunjene i fino poredane prelijemo ih smjesom: 1/2 l vode, paradajz sos, začina i ulja.
- Na paprike staviti jedan plitki tanjir obrnuto, tako da poklopi paprike, onda sipate preko toga vode da bude iznad paprika, otprilike dva prsta iznad.
- Poklopite šerpu i stavite da se dolme kuhaju na laganoj vatri oko jedan sat.
- Kad su dolme skuhane začinite ih zaprškom.
Zaprška:
- na vrućem ulju upržiti 2 kašike brašna, 1 kašiku crvene slatke paprike, malo soli i bibera po želji.
Ovako pripremljene dolme mogu se poslužiti sa krompir pireom i nekom sezonskom salatom.
No comments:
Post a Comment