Wednesday, March 16, 2016

Kajmačnica - tradicionalni bosanski kolač



Sastojci:

  • 1 litra mlijeka
  • 1 šalica griza
  • 8 jaja
  • 1/2 kg domaćeg kamjaka
  • 2 lista jufke (tijesta)

Agda (sirup od vode i šećera)

  • 1 kg šećera
  • 1/2 litre vode

Priprema:

Staviti mlijeko da kuha uz postepeno dodavanje griza. Kada se zgusne skinuti sa vatre i ohladiti. Umutiti jaja i domaći kajmak i sipati u griz. Sve dobro izmiksati da nema grudica. Pomastiti tepsiju, staviti jednu jufku tako da prelazi rubove tepsije. Sipati masu preko jufke. Prekiriti drugom jufkom i peći 20 minuta na 200-220 stupnjeva. Kada je pita potpuno hladna, izrezati je na kocke. U međuvremenu skuhati agdu (sirup od vode i šećera) i vrelom agdom zaliti hladnu pitu.


No comments:

Post a Comment

Author