Wednesday, March 16, 2016

Bosanska jajuša



Bosanska jajuša odnosno pita od jaja je ukusna tradicionalna bosanska pita koja se priprema u svakoj porodici u Bosni. Priprema bosanske jajuše je jednostavana i vrlo brza. 

Sastojci za bosansku jajušu
  • 2 kore tijesta za pitu (jufke za pitu)
  • 8 jaja
  • 1 šalica kajmaka
  • 500g kravljeg sira
  • ½ L slatkog mlijeka
  • 10 dkg kukuruznog brašna
  • 1 čaša pavlake
  • 15 dkg maslaca
  • Malo soli
Kako pripremiti bosansku jajušu
  • Fil se priprema tako što jaja istučete i doda se kajmak, sir, mlijeko i kukuruzno brašno. Sve se to dobro izmješa. Razvučete jufke i podijelite tako da ispadnu četiri. Jednom jufkom se pokrije premazana tepsija.
  • Premažite tu jufku te na nju dodajte još jednu koja je takodje premazana istopljenim maslacem. Fil koji ste dobili od jaja istresete na te dvije jufke i rasporedite kašikom, ali ga i još malo pomastite. Preko idu još dvije jufke, i preko zadnje jufke ide maslac tako da to pečete dok ne dobije zlatnu boju na 180 stupnjeva oko 60 minuta.
  • Kad je gotova, izvadite je, malo poprskajte vodom i pokrijte čistom krpom. Poslije isjecite u kocke. 

No comments:

Post a Comment

Author