Wednesday, March 16, 2016

Bosanski lonac





Bosanski lonac




600g
junećeg mesa od vrata
400g
janjetine ili teletine
četiri
veće mrkve
četiri
glavice crvenog luka
jedna
manja glavica kupusa
jedan
veći plavi patlidžan
tri
paprike ( neka budu 1 žuta i dvije crvene)
tri
veća krompira
tri
veća paradjza
jedna
glavica bijelog luka
jedan
paštrnjak
200g
mahuna puterica
dva
korjena peršuna
malo
soli
malo
bibera
malo
bibera u zrnu





Meso dobro začinite biberom i solju i stavite u lonac. Plavi patlidžan oljuštite...

Način pripreme

Povrće i meso dobro operite i posušite. Mrkvu oljuštite i isjecite je na veče komade. Crni luk oljuštite pa svaku glavicu isjecite na osam djelova. Mahune ostavite čitave (vodite računa da nema niti) i da je sviježa. 

Glavicu kupusa isecite na osam djelova. Meso dobro začinite biberom i solju i stavite u lonac. Plavi patlidžan oljuštite i isecite na krupnije komade. Paprikama odstranite peteljku i sjemenke.

Paradajz ostavite cjeli, bijeli luk nek ostane u opni, paštrnjak nek ostane cjeli, a celer i peršun isecite na veče komade. Krompir isjecite na tri dijela.

Ovim redom slažite namirnice u odgovarajući lonac (meso će vam biti u sredini), na kraju pospite sa malo bibera, dodajte malo bibera u zrnu i soli pa nalijte vodu skoro da prekrije sve. 

Lonac poklopite i kuhajte na tihoj vatri oko tri-četiri sata. 
Ako imate zemljani lonac kuhajte i njemu.

Servirajte na oval, meso na sredini a povrće okolo.

No comments:

Post a Comment

Author